Ki vagy te, Andi?

Író, tréner, társkereső coach vagyok,

a Szabad Vagyok Program megalkotója.

Friss topikok

Minden férfi disznó!

2010.04.09. 11:02

szerző: Randi Andi

Minden férfi disznó? Avagy mi köze a torzított percepciónak a társkereséshez?

Rengeteg egyedülálló és elkeseredett nő ír nekem levelet. Többségük csalódott, keserűséggel van tele, és minden boldogtalanságáért a férfiakat hibáztatja. Tipikus példa erre a következő pár sor egyik olvasómtól:

"Tessék mondani, hány férfi van, aki nem neveli fel a gyerekét, hanem otthagyja a családját egy másik nőért? Hány férfitól kell bírósági úton letiltani a gyerektartást? Akkor már olyanról ne is beszéljünk, hogy nagy többsége otthon semmilyen házimunkát nem hajlandó végezni. a szerencsétlen nő meg, mint egy cseléd, majd meg gebed. kik az alkoholisták, játékgépezők, kurvázók?"

A levél írója természetesen azt is a férfiakra fogja, hogy miért nincsen normális párkapcsolata. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy ilyen hozzáállással maga lenne a csoda, ha lenne mellette egy normális, szerető társ.

Torzított percepció - avagy minden férfi disznó!

Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy azt látjuk, amit hiszünk és nem fordítva. Ez azt jelenti, ha van egy feltételezésünk amiben hinni szeretnénk, akkor minden olyan dolgot és tényt, ami alátámasztja azt, sokkal nagyon súllyal veszünk latba, mint azokat a dolgokat amelyek nem támasztják alá.

Ha azt szeretnénk látni, hogy a világ egy borzalmas, szörnyű hely, akkor ezt könnyen alátámaszthatjuk, ha pusztán a rossz hírekre figyelünk. Tényleg borzalom, hogy mennyi háború, éhínség és környezetvédelmi katasztrófa van a világban. Ha viszont azt szeretnénk látni, hogy a világ gyönyörű és tele van szeretettel, akkor elég csak az önkéntes munkásokra, Teréz Anyára, vagy kedves gyermekkori élményeinkre gondolunk, és beláthatjuk ennek igazát.

Férfiakra ugyanez vonatkozik: ha azt szeretnénk látni, hogy minden férfi egy disznó, nagyon könnyen alátámaszthatjuk ezt, ha körbenézünk, hány férfi csalja meg a párját, "szól be" női munkatársainak, vagy issza el a család pénzét a kocsmában. Mindannyian ismerünk ilyen példákat. Ám ott vannak az ellenpéldák is - ismerünk önfeláldozó családapákat, érzékeny, figyelmes férfiakat, akik mindent megtesznek barátnőjükért, feleségükért.

Legyünk pragmatikusak!

Akkor most hol az igazság? Az igazság az, hogy mindannyian emberek vagyunk, tele hibákkal, és lehet bennünket így is és úgy is látni, minden a nézőn és az ő hozzáállásán múlik. (Ha valaki szereti a sci-fit, nézze csak meg a Battlestar Galactica sorozatot, amely pontosan ezt domborítja ki többek között). Namármost, ha társat keresünk és nem tettünk le a férfiakról, tehát egy hímnemű egyedre fáj a fogunk, pragmatikus okokból érdemes nem negatív irányban elfogultnak lenni feléjük. 

Ne gondoljuk azt, hogy ügyesen el tudjuk titkolni, mit is gondolunk valójában a pasikról - hozzáállásunk már messziről ordít, ott van a vonásainkban, gesztusainkban sőt, akaratlanul a szavainkban is, és a másik ezt meg is fogja érezni már az első randi alkalmával.

Teszteld a hozzáállásodat!

Egészítsd ki a következő félmondatokat rögtön ami eszedbe jut:

A férfiak _________________________________________________________

A normális, érzékeny, értelmes férfi __________________________________

Mivel egészítetted ki a fentieket? Akármivel is, sokat elárul rólad. Ha az első mondat második fele negatív felhangúra sikerült, akkor még nem állsz készen a társkeresésre: érzelmileg nem vagy még elég fitt, és egy kicsit magadon kell dolgoznod.

Hogy miért már megint neked kell dolgoznod és nem a pasiknak? Nos, roppant egyszerű: Te vagy itt velem, neked van problémád, ezért neked tudok segíteni! A jó hír: a folyamat végére nem csupán társad lesz, de egy boldogabb, teljesebb életed is, amit élvezet élni, akár egyedül vagy, akár társsal!

Ingyenes gyorstalpaló társkeresőknek itt

Update: A nemek háborúja

Egyik blogolvasóm küldte ezt a gyöngyszemet, amely egy kollégiumi leányszobában készült, és szorosan összefügg a mai bejegyzés címével és a "helyes hozzáállás"-sal.

Bár első ránézésre vicces a dalocska, és őszintén szólva jót nevettem rajta, de komolyabban megnézve jól tükrözi azt a "nemek háborúját", amelybe már kora gyerekkorunktól kezdve belenevelnek minket: "a kisfiúk verekedősek, a kislányok nyávogósak", illetve "minden férfi strici, minden nő kurva". Hihetetlen károkat okoz párkapcsolati téren ez a fajta "neveltetés", még akkor is, ha első ránézésre csupán mókának tűnik. 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez


Címkék: társkeresés szingli hozzáállás párkeresés érzelmi fitnesz hosnokblogok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szabadvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr951906805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása